Král mezi dýňovými oleji

Pokud budete chtít ochutnat ten nejkvalitnější dýňový olej, rozhodně vyberte Štýrský dýňový olej z Rakouska ...

Tento tmavozelený až hnědý olej je zajímavé ořechové chuti a pro své vlastnosti i způsob výroby splňuje nejvyšší nároky pro zdravou výživu. Je to skutečně vyhlášená a bezkonkurenční specialita rakouského Štýrska. Jeho výroba tam má tradici od 18.století a Štýřané si upevňují své zdraví právě tímto olejem.

Olej se získává pracným postupem a díky propracované tradiční technologii nedochází při výrobě tohoto oleje ke snižování obsahu a účinnosti cenných a zdraví prospěšných přírodních látek.

Proč je tak ceněný?

Zejména proto, že obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin s protizánětlivým účinkem, které pomáhají snižovat cholesterol a riziko infarktu a také kardiovaskularních nemocí.

Dále tento blahodárný olej obsahuje pořádnou dávku antioxidantů, které vychytávají v krevním řečišti volné radikály. A antioxidanty jsou známé svým "omlazujícím" účinkem.

Je také ceněn pro vysoký obsah vitamínů E, A, C, D a B1, B2, B6 a stopových prvků a minerálů, jako např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, měď, mangan, selen, zinek.

Mimo jiné obsahuje také aminokyselinu tryptofan, která je nezbytná pro vznik serotoninu a melatoninu, tedy dvou hormonů „dobré nálady“.

Všechny látky jsou v oleji v přírodní formě, protože jsou obsažené v dýňových semenech.

Jaké je jeho použití?

Jednak v kuchyni, v kosmetice i pro prevenci a léčbu.

V kuchyni je vhodný zejména do zeleninových salátů, na přípravu dresinků ve studené kuchyni.

Pro prevenci a léčbu je možné jej užívat po jedné lžičce oleje ráno i večer. Pravidelné používání dýňového oleje díky L-tryptofanu působí antidepresivně a spolu s hořčíkem zlepšuje funkci mozku a spánek.

Užíváte-li tento olej nalačno ráno, potom působí i proti střevním parazitům, které na krátkou dobu ochromí. Takže následně podpořte přírodními prostředky peristaltiku, abyste pak v případě potřeby mohli ochromené parazity vyloučit ven z těla stolicí. Takováto kůra trvá týden, po ní si udělejte týden přestávku a můžete kůru několikrát za sebou opakovat.

Můžete také zkusit masáž dýňovým olejem, která je velmi prospěšná. Pomáhá odstraňovat nespavost, bolesti hlavy, čistí pokožku a podporuje její prokrvení.

Velmi ji oceníte i v případě suché pokožky a jako výživu nehtů.

Používá se i na zábaly vlasů, které tak posiluje a omezuje jejich řídnutí.

A mužům bude tento olej pomáhat nejen v prevenci zbytnělé prostaty, ale podpoří i její léčbu.

Štýrský dýňový olej