Jak snadno odstranit přisáté klíště

Moc ráda chodím do přírody a zvláště do lesa a znáte to určitě sami, že se přitom přes veškerá opatření může stát, že najdete na sobě přisáté klíště ...

A to přesto, že se snažíte o prevenci tak, jak jsem psala v článku zde. Ne vždy je ochrana stoprocentní, a to pro různé důvody např. vzhledem k délce doby působení preventivních přípravků od jejich aplikace.

No a pak nezbývá než přisáté klíště odstranit. Zkoušela jsem různé způsoby, jak přisáté klíště vytáhnout. A vícekrát to skončilo tak, že jsem klíště roztrhla a jeho hlavička zůstala v kůži. Potom jsem jej jehlou dolovala ven, což rozhodně nebylo ani příjemné ani rychlé.

Nakonec jsem objevila skvělé háčky na klíšťata fungující na stejném přincipu jako vytahovák hřebíků jen s tím rozdílem, že klíště vytahujete šroubovitým otáčením, kdy po 2 - 3 otáčkách se klíště samo pustí. Tímto háčkem jsem si vytáhla klíště pod kolenem - tedy v místě, které pro mne nebylo snadno přístupné. Bylo zapotřebí jen citlivě a šetrně podebrat klíště správně zvoleným háčkem dle jeho velikosti. A samozřejmě můžete takto klíšťata vytahovat i svým zvířecím mazlíčkům.

A po odstranění klíštěte nezapomeňte ránu vydesinfikovat. Nejlépe za tímto účelem poslouží dubovky dědka kořenáře. V tomto případě výrobce doporučuje dělat obklady na místě, kde bylo přisáté klíště nejméně po dobu 3 hodin. Na pokožku aplikujte obklad pomocí gázy navlhčené dubovými kapkami, přiložte jej na ošetřované místo nebo lehce vtírejte do takto postižené oblasti .

Úžasné dubovky - RK dubové kapky od dědka kořenáře slouží na zevní použití a výplachy ústní dutiny. Ne nadarmo výrobce používá slogan "Bez dubovek nelze žít", neboť jejich využití je velice široké. Např. při paradentóze je vhodná jejich aplikace do úst pomocí rozprašovače, nebo je lze např. použít na oplachy či koupele v případě hemoroidů, proleženin, či při nadměrném pocení nebo třeba při sklonech k ekzémům a plísním.


Jak snadno odstranit přisáté klíště