Jak se chránit před klíšťaty a komáry

Již je v proudu vlna dovolených a přestože nejsou žádná vedra, tak postrachem jsou klíšťata, která jsou aktivní pořád. Navíc vydatné deště způsobily to, že lokálně jsou komáři přemnoženi tak, jak dlouho nepamatujeme. A to skutečně příjemné není. Jak se tedy před nimi chránit? ...

Stoprocentní ochranu nelze slíbit, ale rozhodně se dá snížit množství nechtěných návštěvníků pomocí kombinace éterických olejíčků, které hmyzu ale vůbec nevoní.

V naší nabídce jsou dva takové prepáráty:

Jednak je to Antiinsekt spray od Karla Hadka. Je to lihový přípravek příjemné, osvěžující vůně, jehož aplikace je velice jednoduchá díky rozprašovači. Hlavní účinné složky, ze kterých je repelentní preparát vytvořen a které se nelíbí hmyzu jsou: líh, isopropylalkohol, voda, dřevitý cedr atlas, osvěžující eukalyptus, kafr, citronová tráva a máta peprná, lehce sladký pomeranč, citron, citronela, kořeněný hřebíček a badyán, zemité pačuli, bylinkově vonící šalvěj, tymián, bazalka a lavandin. Ze složení je zřejmé, že jde o vůně, které nám na rozdíl od hmyzu budou příjemné.

A jak často je potřeba repelent používat? Používání je individuální. Nejlépe však vždy před procházkou v přírodě. Přípravek můžete nastříkat na pokožku, vlasy i oblečení jak svoje, tak i dětí. Je to vhodný a příjemný pomocník při návštěvě lesa, sběru hub a také pro děti třeba při pobytu na táboře. Doporučuji jej použít také při různých sportovních aktivitách, např. při projížďkách na kole, hraní tenisu a mnoha dalších. Vhodné je nastříkat jej i na záclony, závěsy v chatce či hotelu. Snížíte tak počet obtížných hmyzích návštěvníků.

Dalším přípravkem je Spiron, což je bioinformační přípravek ve spreji, který obsahuje harmonickou kombinaci éterických olejů, která odpuzuje hmyz, třeba komáry a pavouky a také usnadňuje odstranění klíštěte. Přípravek před použitím protřepejte a krátce stříkněte do ovzduší, případne aplikujte na čistý kapesník či ložní prádlo. Zároveň tak dezinfikujete prostředí, osvěžíte vzduch v místnosti a vytvoříte příjemnou atmosféru před usnutím - podpoříte usínání i kvalitu spánku. Jeho hlavní účinné složky jsou: myrhový olej, santalový olej, levandulový olej, mátový olej, eukalyptový olej, meduňkový olej, afrový olej, smrkový olej a lemongrasový olej.


Jak se chránit před klíšťaty a komáry