Udělejte si vlastní marmeládu

Moderní trendy při zavařování marmelád jsou méně cukru, bez chemie a taková příprava, aby se zachovala přirozená chuť i vůně ovoce. Víte jak na to? ...

Na výrobu džemu budete potřebovat ovoce, třtinový cukr, přírodní citrusový pektin (prášek vyrobený z citrusů) a citrónovou šťávu. Množství cukru můžete snížit až na 3:1, aby byl džem zdravější. Ovoce dejte povařit, ale ne moc dlouho, aby v něm zůstaly nějaké vitamíny a minerály. Do odváženého cukru přidejte citrusový pektin v poměru 10 g na 1 kg ovoce a důkladně s cukrem promíchejte, čímž předejdete hrudkovatění. Na červený rybíz, angrešt, jablka a citrusové plody množství pektinu uberte, protože toto ovoce obsahuje samo o sobě dost pektinu (já dávám 7 g na 1 kg ovoce). Potom vařte do zhoustnutí. Pro lepší tuhnutí přidejte citrónovou šťávu. Džem bude tak pikantnější. Nakonec zkuste, zda džem želíruje - lze to vyzkoušet tak, že lžičku džemu dáte na talířek a hned vidíte, zda dostatečně želíruje.

Hotový džem potom nalijte do čerstvě vymytých ještě horkých sklenic, které uzavřete víčkem. Naplněné sklenice otočte dnem vzhůru, dokud jsou horké a nechte takto zchladnout. Ve sklenici se při chladnutí vytvoří podtlak, který přitáhne víčko a uzavře tak vzduchotěsně nádobu.

Pokud ale chcete hotový výrobek takového složení, potom sáhněte po kvalitních džemech či marmelád od Grešíka. Určitě Vám budou chutnat lépe než ty, které jsou připravované s chemickými konzervanty. Kromě klasických džemů jako jahodový, meruňkový, malinový a z černého rybízu máme v nabídce i výborný džem borůvkový, višňový a speciality jako angreštový a šípkový džem.

Udělejte si vlastní marmeládu