Používáte přepuštěné máslo - ghí?

Přepuštěné máslo ghí je dle starých ájurvédských spisů všelékem. Již naše babičky je používaly a věděly, že dodá jídlu nezaměnitelnou lahodnou uspokojující chuť ...

Pro mne je jídlo připravené na ghí gurmánským zážitkem. Navíc je to nejstravitelnější a nejpřirozenější tuk pro naše tělo, který podporuje trávení i vstřebávání živin. Ghí je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel.

Podle starých ájurvédských spisů ghí vyživuje, regeneruje, má příznivý vliv na hlas i pokožku. Navíc je to výborný nosič - nabaluje na sebe vlastnosti přidaných ingrediencí. Pokud si připravíte bylinkové ghí, tak takové ghí má nejvyšší schopnost předat přidanou hodnotu bylin. Působí pomalu, ale přinese bylinku ke všem tkáním s vyšším účinkem.

Ve spisu Čaraka Samhita je uvedeno:"
"...ti, kteří chtějí mít dobrý zrak, ti, kteří mají zranění, jsou vyhublí, staří lidé, děti, ženy, kdo chce žít dlouho, kdo si přeje sílu, dobrou pokožku, hlas, výživu, potomstvo, jemnost, svěžest, imunitu, paměť, intelekt, chuť k jídlu a silné smyslové orgány, ten, kdo utrpěl popáleniny nebo zranění způsobená zbraněmi, jedy a ohněm, by měl použít ghí."

Ve spisu je zdůrazněno, že ghí je nejlepším promašťovadlem - tukem a že by se mělo používat v každodenním životě.
Naštěstí se ukazuje, že již zapomenuté ghí se v našich kuchyních čím dále tím více znovu objevuje.

A jestli jste jej ještě nevyzkoušeli, tak doporučuji, abyste si zkusili udusit na přepuštěném másle nakrájenou zeleninu. Pokud ji dochutíte nějakým dobrý kořením (doporučuji satvu masalu), tak to bude koncert chuti.
A pokud máte rádi maso, tak vězte, že takový řízek usmažený na přepuštěném másle, bude doslova lahůdkou.

V případě, že chcete mlsat, tak si dopřejte ghítelu - je to obdoba arašídové pomazánky, ale mnohem zdravější. Při výrobě je použito jen přepuštěné máslo, arašídy, kakao, med a vanilka. Ghítelu lze mlsat samostatně, natírat na palačinky či na různé cukroví a také ji lze přidávat do smoothies. Ghítela je dobře stravitelná a dodá mnoho energie.

A ačkoliv máslo v poslední době velmi zdražilo, ghí máme v krámku i na e-shopu za dobrou cenu a ghítelu také.


Používáte přepuštěné máslo - ghí?