Pro lepší usínání a kvalitní spánek

Spánek je důležitý pro naši dobrou fyzickou a psychickou aktivitu. Dle ájurvédy je spánek jedním z rozhodujících faktorů pro udržení zdraví a dlouhověkosti...

Pokud jsou problémy se spánkem, narušuje to samozřejmě psychickou stabilitu.
A co tedy můžete udělat pro to, abyste podpořili lepší usínání i nerušený spánek?

V první řadě nejezte později než maximálně v 19 hodin večer. Navíc na večeři dejte přednost lehce stravitelným jídlům - zeleninovým polévkám, zeleninovým vařeným jídlům atd.. Vyhněte se cukru a omezte škroby (brambory, bílou rýži, těstoviny a bílé pečivo).
Vyhněte se také kofeinu po 15 hodině a před spánkem si můžete dát anýzový, meduňkový čaj nebo tulsi čaj.

Pravidelně večer absolvujte nejméně 20ti minutovou procházku, pokud možno zvládnutou svižným tempem. Fyzická námaha zvyšuje délku hlubokého spánku.
A pokud ještě zařadíte večer nějaké dýchací cvičení, třeba z pranajámy nebo třeba přes dýchací sifón dědka kořenáře - velmi si tím prospějete a rozhodně posílíte hlubší spánek.

Mezi rušitele spánku i usínání musíte přiřadit i počítač, mobil, tablet a televizi. Více o této problematice můžete dočíst v knize od Manfréda Spitzera : Kybernemoc. A rozhodně by tato zařízení neměla zůstat v místnosti, kde spíte.

Ke spánku uléhejte nejlépe před 22 hodinou a vstávejte kolem 6té hodiny ranní. V ranních hodinách se zvyšuje kortizol a tvoří se méně spánkového melatoninu.

Spěte tak, aby váš spánek nerušil hluk nebo světlo. Melatonin, spánkový hormon, se totiž uvolňuje ve tmě. Proto jsou vhodné žaluzie a závěsy. Dokonce i malé množství světla v noci naruší nebo úplně potlačí produkci melatonínu.

Klidnějšímu spánku, snazšímu usínání, relaxaci i podpoře duševnímu zdraví napomohou i nové ájurvédské kapsle Peacefull sleep - Klidné spaní. Tyto certifikované kapsle obsahují směs tří účiných ajurvédských bylin:

  • organickou Centellu asiaticu - Brahmi - Gotu kola (pupečník asijský), která podporuje trávení, kardiovaskulární systém a kognitivní funkce
  • organickou Withanii somniferu - Ašvagandu (vitánie snodárná), která je silný antioxidant, posiluje vitalitu, energii, svaly i výdrž. Navíc příznivě působí na duševní zdraví, kognitivní funkce, spánek i relaxaci.
  • organickou Ocimum sanctum - Tulsi bazalku posvátnou, která je také výtečným antioxidantem a zároveň podporuje organismus v odolnosti proti stresu a přispívá k harmonizaci.

K těmto kapslím můžete ještě přidat přírodní kapsle Serafin Hořčík + B6, protože hořčík je důležitý minerál přispívající ke zmírnění únavy a vyčerpání a normální činnosti nervové soustavy. Přidaný vitamín B6 v těchto kapslích přispěje k normálnímu metabolismu homocysteinu, k lepší činnosti nervové soustavy i psychické činnosti, k snížení únavy a vyčerpání, regulaci hormonální aktivity a podpoří tvorbu červených krvinek.


Organic India Klidné spaní