Kurkuma - ajurvédské koření života

Používáte kurkumu při vaření a chcete vědět o jejich účincích více? ...

Pravděpodobně nejvíce se o kurkumě - zlatém koření dozvíte v knize Kurkuma Ájurvédské koření života.

V této knize její autor Prashanti de Jager hodnotí kurkumu jako nejlepší bylinu na světě. Tvrdí, že je to dar přírody, který nám pomáhá při všemožných zdravotních problémech. Kurkuma má velmi silné protizánětlivé účinky a je výtečným antioxidantem.

Stejně kurkumu hodnotí Dr. David Frawley (autor řady knih z oblasti ájurvédy), který napsal v předmluvě této knihy: "Pokud bych si měl vybrat pouze jednu bylinu pro zdraví a dietní potřebu, vybral bych si bez váhání indické koření, kurkumu. Její působení je široké a je jen málo toho, čeho není schopna dosáhnout v oblasti léčení. Je schopna obsáhnout mnohem více než jiné byliny."

V knize "Kurkuma Ájurvédské koření života" se dozvíte, že kurkuma pomáhá

  • na bolest a záněty,
  • jako výtečný antioxidant,
  • proti plísním, parazitům, aflatoxínům, červům (díky svému mikrobiálnímu účinku)
  • k detoxikaci těla ( detoxikuje také od karcinogenů) atd.


Dále se dozvíte, že ji lze použít na podporu tělesných orgánů jako je např. srdce, žaludek, střeva, játra či na podporu funkce nervového systému, dýchacího, ženského reprodukčního systému .... jednoduše řečeno: její použití je velmi široké.

V knize najdete i konkrétní rady při vybraných zdravotních problémech a také rady, jak lze kurkumu s úspěchem použít na zkrášlení - třeba na mytí pleti nebo jako součást masek.

Účinky kurkumy se dají zvýšit přidáním pepře, čímž se zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu. Sama kurkumu přidávám při vaření do spousty pokrmů - když vařím brambory, těstoviny, polévky atd..... u nás uvidíte i koprovku žlutou díky přidané kurkumě. Lze ji přidat při vaření všude tam, kde přidáváte sůl.

A protože je to výborné tonikum pro játra, tak si občas, když jsem unavená, připravím tento životabudič:
Převařím trochu mléka (nechám jej 3x vzkypět) a pak přidám 1/3 lžičky kurkumy, zamíchám a popíjím teplé.

Na jedné ze svých přednášek Prashanti de Jager, autor této knihy, doporučoval užít při šoku po úrazu kurkumu v horkém mléce s přidáním lžičky ghí. Sama jsem si na jeho radu vzpomněla, když jsem si zlomila ruku a dostala jsem zimnici. Následně jsem se cítila mnohem lépe.

V Tulsi krámku i na e-shopu máme řadu výrobků obsahujících kurkumu, např.:


Kurkuma - ajurvédské koření života